Oamenii se bucură de tutun de secole, așa că nu este de mirare că utilizarea sa continuă și în secolul XXI, dar într-un mod nou și unic! Să explorăm cea mai revoluționară abordare a tutunului din ultimele decenii: mișcarea “căldură fără arsură”.
>
Ce este metoda “căldură fără ardere”?
.
În trecut, tutunul era în principal aprins și inhalat; ardea. Aceasta a fost metoda de bază timp de peste 500 de ani și s-a schimbat puțin de atunci. Pipa a fost înlocuită de țigările rulate convenționale, dar lăsând la o parte această mică schimbare, arderea tutunului a fost norma pentru cea mai mare parte a utilizării frunzei de tutun de către om. Cu toate acestea, oamenii descoperă acum beneficiile fumatului de tutun. A fost întotdeauna clar că tutunul poate produce efecte plăcute fără a fi aprins. De exemplu, tutunul de mestecat este exact ceea ce pare a fi: utilizatorul mestecă tutun și obține nicotină, substanța chimică ce creează dependență și care se găsește în frunza de tutun. Mestecatul tutunului a fost indiciul, semnul că ar putea să nu fie necesară aprinderea tutunului pentru a se bucura de beneficiile sale.
Mișcarea “căldură fără ardere” a reunit două idei diferite. Ideea de a încălzi tutunul provenea din utilizarea convențională a țigărilor; aceasta a fost combinată cu faptul, obținut prin mestecarea tutunului, că tabacul nu trebuie aprins pentru a produce un efect asupra utilizatorului.
Metoda “căldură fără ardere” presupune încălzirea tutunului în loc de aprinderea acestuia, adică vaporizarea lui.
Acest lucru se face, de obicei, cu vaporizatoare electronice de tutun, care încălzesc frunza de tutun fără a o arde. Pentru fanii concentratelor de ceară și de plante, aruncați o privire la aceste vaporizatoare de plante uscate.
.
Cum este metoda de încălzire fără fum de țigară preferabilă fumatului de țigări convenționale?
.
Multe dintre problemele de sănătate asociate cu fumatul nu provin din tutunul în sine, ci din fumul care este produs.
Este o statistică șocantă, dar este adevărată: fumul de tutun conține peste 4.000 de substanțe chimice diferite, dintre care unele pot fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea umană. Cea mai evidentă dintre aceste substanțe chimice este nicotina, acesta fiind motivul pentru care oamenii devin dependenți de tutun. Cu toate acestea
, pentru a obține nicotină din fumatul convențional, trebuie să fiți pregătit să inhalați și următoarele substanțe:
- Monoxid de carbon; care poate fi toxic în doze mari.
Tar, care poate provoca cancer. Atunci când gudronul intră în contact cu celulele delicate ale plămânilor, apar mutații, care pot duce la cancer. - Formaldehida; un carcinogen cunoscut.
Amoniac; din nou, un carcinogen cunoscut. Mulți dintre noi au experimentat amoniacul în uz casnic; ați putea fi șocați să aflați că această substanță chimică este prezentă în fumul de țigară. - Cianură de hidrogen; o otravă mortală și, din nou, un carcinogen cunoscut.
- Plumb: un alt carcinogen cunoscut care se adaugă la listă și multe altele.
Un număr foarte mare de substanțe chimice din fumul de țigară sunt cancerigene, ceea ce explică de ce fumatul vă poate cvadrupla riscul de a dezvolta cancer pulmonar. Deși tutunul nu este inofensiv în mod intrinsec, nu există nicio îndoială că, în cazul fumatului convențional, fumul este problema, nu tutunul în sine. Pentru a dovedi acest lucru, luați în considerare doar amenințarea reprezentată de fumatul pasiv. Doar fumatul pasiv poate provoca cancer; această legătură a fost dovedită și constituie baza științifică pentru interdicțiile de a fuma în public introduse de multe țări. În cazul fumatului pasiv, oamenii nu au nicio experiență cu tutunul în sine – ei nu sunt în contact cu acesta. Tot ceea ce experimentează este fumul, iar acest lucru este suficient pentru a provoca mutații canceroase în celulele lor. Așadar, să subliniem: fumul este cel dăunător atunci când este vorba de fumatul convențional, nu tutunul în sine.
Cum se încălzește tutunul fără a-l arde?
.
Aceasta este întrebarea cheie și este una pe care japonezii mereu inovatori au reușit să o rezolve. Tehnologia de încălzire fără ardere vine de fapt de la țigările electronice. Pentru a înțelege tehnologia “căldură fără ardere”, trebuie să înțelegeți cum funcționează țigările electronice. Iată o scurtă introducere, dacă nu sunteți familiarizat cu subiectul:
- Ecigaretele sunt alcătuite din două părți principale, un atomizor și o baterie.
- Atomizorul este umplut cu e-lichid; acest e-lichid conține nicotină și este disponibil în diferite concentrații.
Atomizorul este apoi conectat la o baterie. - Bateria furnizează o sarcină electrică atomizorului, încălzind e-lichidul pe care îl conține și transformându-l în vapori.
- Utilizatorul inhalează apoi acești vapori, care furnizează nicotină la fel ca o țigară, dar fără fumul, gudronul și substanțele cancerigene care sunt generate de arderea țigărilor.
Același principiu se aplică și în cazul metodelor de încălzire fără combustie
.
- Tabacul umed
este utilizat în locul e-lichidului. - Tabacul umed răzuit este plasat într-un vaporizator de tutun.
- Bateria trimite o încărcătură electrică la cartușul de tutun, care îl încălzește și produce un abur.
- Acest abur este apoi inhalat, oferind “plăcerea” nicotinei, dar fără fumul toxic al țigărilor tradiționale.
.
Cât de fierbinte trebuie să fie tutunul înainte de a putea fi fumat?
.
Dispozitivele termice fără ardere tind să încălzească tutunul la aproximativ 260°C/500°F pentru a produce un abur. Acest lucru înseamnă că acestea vaporizează efectiv uleiurile volatile din tutun. Aceasta poate părea o temperatură înfricoșătoare, dar este comparabilă cu cea a țigărilor electronice. Ecigaretele tind să încălzească e-lichidul la aproximativ 280°C/536°F, unele dispozitive “mod” ajungând până la 400°C/750°F. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la căldura generată de vaporizatoarele de tutun, deoarece mecanismul de încălzire este izolat în siguranță și nu poate fi atins în timpul utilizării. Prin comparație, temperatura de la capătul fierbinte/de ardere al unei țigări tradiționale poate ajunge la aproape 900 de grade C în timpul unui puf.
Este un vaporizator de tutun mai sănătos decât vaporii unei țigări electronice?
.
Acesta este un domeniu care necesită mult mai multe cercetări. De fapt, singurele beneficii pentru sănătate ale țigărilor electronice necesită mai multe cercetări! Acestea sunt încă tehnologii foarte recente, așa că este dificil să spunem definitiv că una este preferabilă celeilalte. Ceea ce putem spune, cu încredere absolută, este că țigările electronice și dispozitivele de încălzire fără fum sunt mai sănătoase decât țigările convenționale. Ambele metode elimină necesitatea de a inhala fumul și substanțele chimice toxice pe care acesta le conține, ceea ce este o veste excelentă pentru plămânii utilizatorului.
Într-o lume ideală, oamenii nu ar dori să folosească deloc produse care conțin nicotină, dar acest lucru pur și simplu nu este realist. Dacă doriți să folosiți produse care conțin nicotină, este sigur să presupunem, pe baza cercetărilor actuale, că opțiunile fără fum, cum ar fi e-cigaretele și țigările fără fum sunt preferabile țigărilor convenționale. Diferența este evidentă: eliminarea fumului înlătură multe dintre probleme.
.
Utilizarea combustiei fără căldură este mai plăcută decât utilizarea țigărilor electronice?
.
Problema cu această întrebare este că răspunsul este foarte subiectiv. Unii utilizatori iubesc metoda “căldură fără ardere”. Acesta este
genul de feedback pozitiv pe care îl primește această tehnică:
Utilizatorilor le place faptul că este vorba de tabac real, mai degrabă decât de un e-lichid formulat pentru a avea gust de tutun.
Senzația în gură este mai bună. Este o senzație tangibilă care satisface imediat nevoia de a fuma. Deși tehnologia țigărilor electronice a ajuns la o senzație decentă de lovire, este încă mult în urma țigărilor tradiționale. Cu toate acestea, țigările
fără fum
reușesc să reproducă foarte bine senzația de gâlceavă a țigărilor tradiționale.
Utilizatorii de țigări fără fum preferă, de asemenea, ideea că “fumează” frunze de tutun, care este o substanță naturală. Așadar, pentru unii utilizatori, combustia fără căldură este o experiență mult superioară țigărilor electronice și un proces care le place. Este mai aproape de fumat, dar fără dezavantajele fumului toxic de țigară. Gustul este excelent, efectul în gât este sublim, iar această inovație a fost bine primită. Desigur,
vor exista întotdeauna persoane care nu sunt de acord.
Susținătorii țigărilor electronice pot argumenta
.
Acestia s-au bănuit să fumeze produse aromate. Lichidul electronic este disponibil într-o mare varietate de arome, inclusiv arome de fructe, arome dulci și chiar arome de alcool. Această varietate și experimentarea distractivă care vine cu ea sunt adesea îmbrățișate de utilizatori, care nu simt nevoia să se întoarcă la tutunul tradițional.
Multor utilizatori nu le lipsește efectul de gâlceavă al țigărilor convenționale și, prin urmare, nu văd rostul trecerii la cele fără fum. După cum am spus, este subiectiv. Ambele dispozitive au avantaje și nu există niciun motiv pentru care să nu poată coexista, astfel încât utilizatorii pot alege pe cel pe care îl preferă.
Cu toate acestea, există un ultim aspect important de menționat. Teoretic, metoda “încălzirea fără ardere” ar putea fi mai eficientă în a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat decât țigările electronice. Motivul este simplu: se schimbă foarte puțin. Experiența dispozitivelor cu “căldură fără ardere” este mult mai apropiată de cea a țigărilor convenționale decât cea a e-lichidelor, care îi pot descuraja pe oameni cu aromele lor fructate. Cu toate acestea
, țigările electronice pot ajuta, deoarece sunt în general mai mici decât vaporizatoarele de tutun.
Elicidele electronice necesită, de asemenea, un proces de învățare. Utilizatorii trebuie să se familiarizeze cu e-lichidurile, să învețe cum să le manipuleze și să înțeleagă relațiile lor de putere. De asemenea, ei trebuie să se familiarizeze cu diferitele dispozitive: atomizoare, clearomizoare, rezervoare și mod-uri. Poate fi o lume confuză pentru o persoană care vrea să se lase de fumat și care este la început de drum. Acesta este principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor consideră că țigara electronică cu cartomizor este cea mai bună opțiune pentru început. Nu există niciun fel de bătaie de cap cu e-lichidul, deoarece totul este preumplut într-un cartuș de reîncărcare ușor de utilizat.
În comparație cu aceasta, sistemul “încălzire fără ardere” este simplu și extrem de familiar. Este tutun. Nu există reguli noi de e-lichid de învățat; doar introduceți tutunul și gata. Gustul este același, genuin și autentic, mai degrabă decât o reproducere sintetică a ceea ce ar trebui să aibă gustul tutunului. Nu există un gust rezidual ca în cazul e-lichidelor; de fapt, este ca și cum ai fuma fără fum.
Știm cu toții cât de greu este să renunți la țigările convenționale. Cunoaștem luptele prin care trebuie să treacă oamenii, încercările eșuate, plasturii pentru terapia de înlocuire a nicotinei care funcționează doar într-un număr foarte mic de cazuri. Dacă metoda “căldură fără arsură” oferă o replică autentică a experienței țigării, dar fără efectele toxice asupra sănătății, acest lucru este binevenit.
.
Este populară metoda “Căldură fără ardere”?
.
Arderea fără căldură este un produs relativ nou în lumea consumului de nicotină, dar fiecare produs trebuie să înceapă de undeva. E-cigaretele au fost create în 2003 de către omul de știință chinez Hon Lik, dar abia în ultimii cinci ani au prins cu adevărat la publicul larg. Sistemul “căldură fără arsură” este doar un bebeluș tehnologic în comparație cu țigările electronice, iar utilizarea sa nu este foarte răspândită.
Cu toate acestea, utilizarea sa este în creștere. Tehnologia “căldură fără ardere” a devenit populară în Japonia, de unde provine, și acum concurează cu țigările convenționale și dispozitivele electronice. Celebrele vaporizatoare de iarbă folosesc, de asemenea, acest tip de încălzire prin conducție.
Popularitatea din Japonia este ușor de înțeles. Japonia reglementează cu înverșunare e-lichidurile; acestea pot fi scumpe și greu de găsit în afara marilor zone metropolitane. Regulamentele și restricțiile care înconjoară producția de e-lichid și vânzarea de kituri de vaping sunt stricte, iar multor companii le-a fost greu să se stabilească sub un control de reglementare atât de strict.
Vaporizatoarele utilizate pentru dispozitivele de încălzire fără fum nu sunt reglementate în același mod. Tutunul necesar pentru a le utiliza este deja disponibil pe scară largă. Această lacună în reglementare a permis tehnologiei vaporizatoarelor fără fum să se impună și să devină mai populară.
Există, de asemenea, semne că această popularitate începe să se extindă. Cercetările au arătat că piața americană, de exemplu, este deschisă la ideea de căldură fără combustie și ar putea fi tentată să schimbe. Este ușor de înțeles de ce se întâmplă acest lucru; căldura fără ardere rezolvă multe dintre problemele pe care foștii fumători le întâmpină cu vapatul. Factorul “simțirea în gură” pare să fie definitiv, la fel ca și gustul îmbunătățit și procesul mai simplu.
Metoda “căldură fără arsură” va înlocui țigările electronice?
.
Este foarte puțin probabil ca vapatul cu tutun să înlocuiască țigările electronice. Tehnologia țigărilor electronice a evoluat rapid și reprezintă o metodă simplă de a renunța la fumat. Mulți fumători nu vor dori să treacă la
combustia fără căldură
, astfel încât țigările electronice vor avea întotdeauna un loc pe piață.
Chiar și așa, se pare că combustia fără căldură ar putea deveni o industrie secundară legitimă a pieței de vaping. Banii sunt acolo pentru a se asigura că gradul de conștientizare a produsului crește; după cum v-ați putea aștepta, big tobacco susține încălzirea fără fum, așa că este probabil ca gradul de conștientizare și utilizarea produsului să crească. Fumătorii întrebați dacă ar dori să afle mai multe despre, sau chiar să încerce, combustia fără căldură tind să răspundă afirmativ – piața va prinde inevitabil din urmă aceste sentimente.
Sistemul “căldură fără ardere” reprezintă o nouă etapă în evoluția fumatului uman.
În concluzie, ușurința de utilizare, gustul îmbunătățit și efectul excelent asupra gâtului înseamnă că atât fumătorii, cât și vaperii pot fi intrigați de posibilitățile oferite de aceste dispozitive. Un lucru asupra căruia toată lumea este de acord este că trebuie să găsim alternative la țigările convenționale și la fumul lor toxic. Este din ce în ce mai
clar că tehnologia “căldură fără ardere” și-a câștigat locul printre aceste alternative, iar creșterea sa ar putea fi exponențială.